”Känn dig själv” stod det inristat i gaveln på det grekiska templet som byggdes till oraklet i Delfi. Anmaningen har närmare 3000 års historia bakom sig. Det avspeglar även nutidsmänniskans existentiella sökande efter svar på frågor såsom ”Vem är jag?” och ”Varför händer det här mig?”.
Livet är oförutsägbart och man kan överrumplas av nya skeenden eller kriser i livet. Behovet av att få tala om existentiella frågor och/eller sin betungande livssituation kan aktualiseras då. Grubblerier och katastrofscenarion behöver man ventilera och inte gräva ner sig ytterligare i. Under en pågående kris är det svårt att finna genomtänkta vägar framåt, vilket kan leda till en ackumulerad stress, och i synnerhet vid avsaknad av återhämtning och medkänsla av andra. Beroende på ärftlighet, miljö och nätverk hanteras påfrestningarna olika konstruktivt.
Stress och psykiska påfrestningar är de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Det beror ofta på ett späckat schema i kombination med höga krav på hemmaplan. Det här kan i förlängningen ge upphov till utmattningssyndrom och depression. Glädjen och lusten försvinner och vardagen upplevs tung och meningslös. Att bli deprimerad är ingen svaghet utan ett sätt för psyket att göra sig hört. På det viset tydliggör psyket att det inte klarar av den höga stressnivån utan behöver varva ner.
Människan kan behöva hjälp med att lära känna sina utmärkande egenskaper och justera tillvaron så att hon lever med dessa och inte mot dem. Hon kan också behöva få insikt i sina grundbehov och motivation till att skapa det välbefinnande som hon eftersöker.
Kanske är det därför som du är här och läser dessa rader? I takt med att du har reflekterat mer och mer över dig själv och andra kan du behöva hjälp med att sortera tankarna, förstå dem ur ett existentiellt och personlighetspsykologiskt perspektiv och få vägledning framåt.
Jag hjälper dig som:
”Allt syns klart och tydligt i själen när den har klätt av sig kroppen” – Sokrates